Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Tökéletesség a szenvedélyünk

Célba ért a Sandlander a Dakar-ralin!

Teljes sikert hozott a Sandlander számára a 2013-as Dakar-rali. A csapat mindkét rajthoz állt toyotás egysége, a Sebestyén Sándor, Bognár József páros és az UNIQA Safety Carban ülő Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán trió is teljesítette a több mint 8500 kilométeres távot és célba ért az autós mezőnyben.

Örömkocsikázás.

A világ legismertebb és legnehezebb tereprali-versenyének utolsó napját, a La Serena és Santiago között kijelölt szelektív szakaszt így lehetne a leginkább jellemezni. Rengeteg szurkoló volt kíváncsi a versenyzőkre, akik a lehető legkevesebbet kockáztatták, érthető módon a záró pillanatokban már az volt a legfontosabb, hogy az esetleges technikai problémát és a kiesést elkerüljék.

 

– Beérett a kemény munka, valóra vált a gyerekkori álom – küszködött a könnyeivel Sebestyén Sándor, aki a 80. időt autózta, az abszolút értékelésben a 72. lett, míg a T2-es kategóriában a kiváló 7. pozíciót tudhatja magáénak. – Alig találom a szavakat, rengeteg érzés kavarog most bennem. Már a kocsiban ülve elpityeregtem magam. Hatalmas büszkeség, hogy egyszerű vidéki emberekként célba értünk a Dakar-ralin. A csapatmunka fantasztikus volt, olyan fegyelmezetten mentünk végig, hogy az példaértékű, a lehető legjobb döntés volt, hogy a sivatagi versenyzésben rutinos sandlanderes srácokkal vágtunk neki a futamnak. Sokan kételkedtek bennünk, hányszor hallottam, hogy már a viadal elején kiesünk, erre tessék, itt vagyunk Santiagóban. Elképesztő, hogy átengedett minket az Atacama-sivatag, szériaautóval is teljesítettük a távot, ez egyszerűen csodálatos. Azt már most eldöntöttem, hogy visszatérek, a Dakar-érzés teljesen rabul ejtett.

 

Sebestyén navigátora, Bognár József is meghatódott az utolsó méter teljesítése után.
– Még nem fogtuk fel teljesen, hogy mit vittünk végbe. Tavaly elbuktunk, most megcsináltuk – csapott a levegőbe Bognár. – Nagyon örülünk és köszönjük mindenkinek a munkáját. A safety carban ülőknek, a szervizeseknek, remek kis csapatot alkottunk. Vissza akarok jönni!

 

Az UNIQA Safety Car legénysége néha már azt hitte, soha nem jön el a szombati szelektív vége.
– Két részre bontva, gyors és köves, talán nem túlzom, ha azt állítom, tökéletesen értelmetlen speciálok voltak – nyilatkozta a szakaszon 79., az összetettben 74., a T2-es kategóriában pedig az előkelő 8. helyen végzett egység pilótája, a Sandlander csapatvezetője, Pócsik László, aki immáron harmadszorra „pipálta” ki a leghíresebb terepviadalt. – Az utolsó napi szelektív volt az idei Dakar-rali leghosszabb mért része. Legalábbis, így éreztük az autóban, egyszerűen nem akartak múlni a kilométerek. Mindez annak volt köszönhető, hogy egyáltalán nem siettünk, nyugdíjas körutazáshoz hasonlított az egész, hiszen kizárólag a fő feladat teljesítése, azaz a célba érés volt a lényeg. Bent vagyunk, a küldetést végrehajtottuk, s nagyon büszke vagyok arra, hogy igazi csapatként működtünk az elmúlt két hét alatt. Mindenki tette a dolgát és a lehető legmagasabb szinten végezte a munkáját, ennek az eredménye, hogy végigment mind a két autónk a Dakaron.

 

Farkas Nándor navigátor szerint a szombati nap élvezeti értéke nem volt túl magas, de a lényeg, hogy mindkét sandlanderes Toyota eljutott Santiagóba.
– Akadtak nagyon izgalmas szakaszok, de a mostani nem ebbe a kategóriába tartozott – mondta Farkas. – Ugyanakkor ezt is „túl kellett élni”, hiszen most is voltak olyan versenyzők, akik bajba kerültek. Márpedig annál nagyobb pech nem létezik, mint a cél előtt elbukni… Elégedett vagyok, amit elértünk, kellemesen elfáradtam, főleg az elmúlt egy-két napban aludtunk keveset. Jól esik majd egy kis pihenő.

 

Szaller Zoltánt jobban megviselte a mostani futam, mint amikor kamionpilótaként nyomta a gázpedált, s érte el minden idők legjobb magyar helyezését (10.) 2009-ben – nem mellékesen Pócsikkal együtt.
– Nekem nagyon nehéz volt, elfáradtam. Persze lehet, hogy már nem vagyok igazi férfi… – mosolyodott el Szaller. – Nem bánom, hogy vége. Az utóbbi napok iszonyatosan hosszúak voltak, az alig egy-két-három óra alvás azért megviseli az embert. Ráadásul, én a hátsó tengelyen ültem, tehát minden egyes gödröt megszámoltam a Dakar ideje alatt. Most már csak a pódiumceremóniát várom, s leginkább pihenni akarok.

 

2013-as Dakar-rali, 15. nap. (La Serena-Santiago: az össztáv 630 kilométer, a szelektív szakasz 128 km).
Autósok: 1. Joan (Nani) Roma, Michel Périn (spanyol, francia, Mini) 1:44:10 óra, 2. Orlando Terranova, Paulo Fiuza (argentin, portugál, BMW) 13 másodperc hátrány, 3. Lucio Ezequiel Álvarez, Bernardo, Lorando Graue (argentin, Toyota) 31 mp h., ...17. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel) 13:30 perc h., ...79. PÓCSIK LÁSZLÓ, FARKAS NÁNDOR, SZALLER ZOLTÁN (MAGYAR, TOYOTA) 55:27 P H., 80. SEBESTYÉN SÁNDOR, BOGNÁR JÓZSEF (MAGYAR, TOYOTA) 55:53 P H.
Motorosok: 1. Ruben Faria (portugál, KTM) 1:43:06, 2. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 8 mp h., 3. Helder Rodrigues (portugál, Honda) 24 mp h.
Kamionosok: 1. Peter Versluis, Harry Schuurmans, Jürgen Damen (holland, holland, belga, MAN) 2:02:40, 2. Gerard de Rooy, Tom Colsoul, Darek Rodewald (holland, belga, holland, Iveco) 2:04 p h., 3. Miki Biasion, Humberto Fiori, Michel Huisman (olasz, olasz, holland, Iveco) 2:17 p h., ...33. Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert (magyar, MAN) 29:10 p h.


Végeredmény.
Autósok: Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret Peterhansel (francia, Mini) 38:32:39, 2. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 42:22 p h., 3. Leonyid Novickij, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 1:28:22 ó h., …24. Szalay, Bunkoczi 11:58:38 ó h., …72. SEBESTYÉN, BOGNÁR 35:50:11 Ó H., …74. PÓCSIK, FARKAS, SZALLER 36:01:21 Ó H.
Quadosok: 1. Marcos Patronelli (argentin, Yamaha) 49:42:42, 2. Ignacio Nicolás Casale (chilei, Yamaha) 1:50:35 ó h. 3. Rafal Sonik (lengyel, Yamaha) 3:16:49 ó h.
Motorosok: 1. Cyril Despres (francia, KTM) 43:24:22 (15 perc büntetés), 2. Faria 10:43 p h., 3. Francisvo López (chilei, KTM) 18:48 p h. (15 perc büntetés).
Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Szergej Szavosztyin, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 39:41:43, 2. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Anton Mirnyij (orosz, Kamaz) 37:10 p h., 3. Andrej Karginov, Igor Devjatkin, Andrej Mokejev (orosz, Kamaz) 37:57 p h., ...30. Darázsi, Vörös, Szalai 20:54:43 ó h.

 

Fotók: Sandlander Team/DDPI

 

További információkért, érdekességekért látogasson el a facebook.com/sandlanderteam oldalra is. 

visszahívást/kapcsolatfelvételt kérek