Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Tökéletesség a szenvedélyünk

Már látni a célt…

A Dakar-rali utolsó előtti napját sem lehetett félvállról venni. Sőt! A 2013-as dél-amerikai tereprali-futam szervezői igyekeztek a hajrát is izgalmassá tenni: a Copiapó és La Serena közötti 441 kilométeres szelektív szakasz a pilótáktól, a navigátoroktól és a járművektől is kiemelkedő teljesítményt igényelt.


A Sandlander-csapat a nehéz körülmények, a dűnék és a köves, sziklás részek ellenére tökéletes napot zárt. A búcsú az Atacama-sivatagtól szépre sikeredett, hiszen a két toyotás egység, a Sebestyén Sándor, Bognár József páros és az UNIQA Safety Carban helyet foglaló Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán trió is remekül vette az akadályokat.


– Úgy vágtuk át magunkat a körülbelül száz kilométeres dűnesoron, hogy el sem akadtunk. Túlzás nélkül állíthatom, a végére egész jól belejöttünk. Igaz, rögtön a speciál elején kaptunk egy defektet, de ez is belefért – mondta a 77. időt elérő, az összetettben pedig 70. Sebestyén Sándor, aki a kategóriában, a T2-ben továbbra is őrzi az előkelő 6. pozíciót. – Örülünk és boldogok vagyunk. Körülbelül kilencet előztünk, még a kamionok közelében sem vettünk vissza a tempóból. Egy kicsit elgurult a gyógyszerem, nyomtam a Toyotának, egyszerűen pluszerőt adott, hogy már oly közel a cél. Ha Isten is úgy akarja, szombaton két vidéki magyar ember megvalósítja az álmát egy eszeveszetten kemény versenyen. Nagyon vigyázunk majd az utolsó szelektíven, hiszen az a tervünk, hogy a nemzeti zászlóval a kezünkben köszönetet mondhassunk a szurkolóinknak.

 

Bognár József navigátor is emelkedett hangulatban várja a záró felvonást.
– Voltak technikás és gyors részek is, de sikerült gond nélkül végigmennünk – tette hozzá Bognár. – Most már nem csak remélem, de legbelül érzem is, hogy eljutunk Santiagóba és teljesítjük a Dakart. Szombaton biztonságos kocsikázásra készülünk, innen már nem ronthatjuk el, nem veszíthetünk. Persze, a Dakaron minden megtörténhet, de ha kell, a hátunkon visszük be a célba a kocsit.

 

Az UNIQA Safety Car a 78. lett a 441 kilométeres mért részen, az abszolút értékelésben a 72., a T2-ben pedig a 8.
– Bár nehéznek ígérkezett, sőt, Sebestyén Sándor defektje miatt úgy is indult, mégis, remek napunk volt – nyilatkozta Pócsik László, a Sandlander csapatvezetője, egyik pilótája. – A kalandok elkerültek, élveztük a szelektívet, valódi élményautózáson vagyunk túl. Hozzáteszem, mindez azért lehetett, mert a szervizes srácok pazar munkát végeztek. Sanyi kocsiját az előző napi megpróbáltatások után tökéletesen összerakták, reggel fél hatig dolgoztak rajta, amiért köszönettel tartozunk nekik. Kitettek magukért. Csapatként vagyunk erősek, ez megint bebizonyosodott, s ennek szombaton meglesz a gyümölcse. Legalábbis, nagyon hiszünk benne.

 

A navigátor, Farkas Nándornak is komoly érdemei vannak a technika újjávarázsolásában.
– Az itiner megírása után hajnali háromig segítettem a srácoknak. Kicsit ugyan fáradt voltam, de megérte – mosolygott Farkas. – Élvezetes napunk volt, az elején dűnékkel, majd kifejezetten technikás résszel. A második szelektív végére egyébként ránk sötétedett, de viszonylag jól lehetett látni, úgyhogy hibátlanul működött a gépezet.

 

2013-as Dakar-rali, 14. nap. (Copiapó-La Serena: az össztáv 735 kilométer, a szelektív szakasz 441 km).
Autósok: 1. Robby Gordon, Kellon Walch (amerikai, Hummer) 3:40:53 óra, 2. Guerlain Chicherit, Jean-Pierre Garci (francia, SMG) 22 másodperc hátrány, 3. Orlando Terranova, Paulo Fiuza (argentin, portugál, BMW) 4:41 p h., ...27. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel) 1:00:23 ó h., ...77. SEBESTYÉN SÁNDOR, BOGNÁR JÓZSEF (MAGYAR, TOYOTA) 3:04:19 Ó H., 78. PÓCSIK LÁSZLÓ, FARKAS NÁNDOR, SZALLER ZOLTÁN (MAGYAR, TOYOTA) 4:04:43 Ó H.
Motorosok: 1. Francisco López (chilei, KTM) 3:44:54, 2. Cyril Despres (francia, KTM) 5:25 p h., 3. Paulo Goncalves (portugál, Husqvarna) 5:29 p h.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Igor Devjatkin, Andrej Mokejev (orosz, Kamaz) 4:06:30, 2. Gerard de Rooy, Tom Colsoul, Darek Rodewald (holland, belga, holland, Iveco) 2:48 p h., 3. Ales Loprais, Serge Bruynkens, Radim Pustejovsky (cseh, belga, cseh, Tatra) 8:04 p h., ...36. Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert (magyar, MAN) 2:20:25 ó h.

 

Az összetett állás.
Autósok: Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret Peterhansel (francia, Mini) 36:44:46, 2. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 44:38 p h., 3. Leonyid Novickij, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 1:29:31 ó h., …25. Szalay, Bunkoczi 11:48:51 ó h., …70. SEBESTYÉN, BOGNÁR 34:58:21 Ó H., …72. PÓCSIK, FARKAS, SZALLER 34:09:37 Ó H.
Motorosok: 1. Despres 41:37:18 (15 perc büntetés), 2. López 8:15 p h., 3. Ruben Faria (portugál, KTM) 14:41 p h.
Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Szergej Szavosztyin, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 37:33:03, 2. Karginov, Devjatkin, Mokejev 36:24 p h., 3. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Anton Mirnyij (orosz, Kamaz) 40:27 p h., ...31. Darázsi, Vörös, Szalai 20:31:29 ó h.

 

Fotók: Sandlander Team/DDPI

 

További információkért, érdekességekért látogasson el a facebook.com/sandlanderteam oldalra is. 

visszahívást/kapcsolatfelvételt kérek