Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Tökéletesség a szenvedélyünk

Megkezdődött a végső visszaszámlálás

 Négy és „fél” magyar egységgel a mezőnyben január ötödikén kezdődik minden idők egyik, ha nem a legnehezebb Dakar-ralija. Peru fővárosából, Limából indul a karaván, majd Chilén és Argentínán keresztül tér vissza Chilébe – tizennégy szelektív szakasz és körülbelül 8500 kilométer megtétele után ér célba Santiagóban.

Már az első kilométerektől kezdve maximumot kell nyújtani, nincs idő a belerázódásba, hiszen a Föld egyik legszárazabb helyéről, az Atacama-sivatagból startol a dél-amerikai tereprali-futam. A helyiek már azzal ijesztgetnek minket, hogy az első néhány napban a résztvevők jelentős része úgyis kiesik – mondta a Sandlander színeiben induló Sebestyén Sándor, aki navigátorával, Bognár Józseffel tavaly már rajthoz állt a Dakaron, de nem ért célba.

Majd most! – bizakodott a pilóta, akinek rutinos dakarosok lesznek a hátvédjei. Az ugyancsak Toyotában, az Uniqa Safety Carban ülő Pócsik László és Szaller Zoltán tagja volt annak a kamionos triónak, amely 2009-ben minden idők legjobb magyar helyezését elérve tizedik lett, de az egység harmadikja, Farkas Nándor is tapasztalt versenyző. (Badics Tibor, Polczer Miklós és Buga Tamás foglal helyet a szervizkamionban).

 – Szeretnénk minden nap a lehető leghamarabb a táborba jutni, hiszen sötétedés után a sivatagban autózni nem éppen leányálom, de számunkra az elsődleges feladat, hogy segítsük Sebestyén Sándorékat. Ha bármi problémájuk akad, ránk számíthatnak – nyilatkozta a Sandlander csapatvezetője, Pócsik László.

A világ leghíresebb terepralis eseményén 1979-ben avattak először „bajnokot”, s a dűnék vagy éppen a sziklák és a kövek közötti száguldás veszélyességére jellemző, hogy eddig hatvanegyen – a versenyzőkön kívül például szurkolók – veszítették életüket. A viadal népszerűsége ennek ellenére töretlen, az előzetes rajtlista szerint ugyanis összesen 475 jármű (196 motor, 41 quad, 162 autó, 76 kamion) alkotja a mostani mezőnyt. Csak tavaly 4,4 millió rajongó szorított a helyszínen a „kalandoroknak”, s 190 országban számolt be a televízió a viadalon történtekről. Egészen elképesztő adatok: 85,2 milliárd forintnak megfelelő összeg volt 2012-ben az esemény reklámértéke, s 65 milliárdnyi indirekt gazdasági bevételt eredményezett Argentínában a helyi kormány becslése szerint.

A sandlanderes alakulatokon kívül lesz még magyar az idei Dakaron. Szalay Balázs tizenkettedik alkalommal méretteti meg magát, s ismét Bunkoczi László lesz a navigátora, a csapat versenykamionjában Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc és Szalai Norbert ül, míg Horn Albert a kazah Andrej Cserednyikovnak próbálja majd megmutatni a helyes utat a chilei célig.

 

Kövesse a csapatot a facebook.com/sandlanderteam oldalon is. 

visszahívást/kapcsolatfelvételt kérek