Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Tökéletesség a szenvedélyünk

Megpihen a Dakar-karaván

Jöhet a jól megérdemelt szünnap. A Dakar-rali mezőnye nyolc, embert és technikát megviselő szelektív szakaszt követően vasárnap megpihen – ráfér a résztvevőkre a szusszanásnyi megállás, így a Sandlander-csapat tagjai, a Sebestyén Sándor, Bognár József és a Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán toyotás egység is próbál kellőképpen feltöltődni a folytatásra.
Ami cseppet sem ígérkezik könnyűnek, elég csak abból kiindulni, hogy a heves esőzések alaposan „átalakították” a pályákat, sártengerré változtatták a terepet. Ezért kellett lerövidíteni mindössze 86 kilométeresre a szombati mért részt is az autósoknál. (A kamionosok például közúton tették meg a táborig vezető utat). A szakaszt a CP2-nél félbeszakították az időjárás miatt, igen ám, csakhogy addig már kilenc kocsi valahogy beért a napi célba. Éppen ezért az a döntés született, hogy akik nem teljesítették a szelektívet, mielőtt lefújták a speciált, megkapták a célvonalon legutoljára áthaladt Erik Wevers, Fabian Lurquin duó idejét: a holland, belga kettős 32:27 percet „kapott” a leggyorsabbnak bizonyuló Guerlain Chicherit, Jean-Pierre Garcin francia párostól. Legalábbis egy rövid ideig ez volt a mérvadó, ugyanis újabb tanácskozás és újabb végeredmény született – a speciál lefújásának pillanatában célba érkező utolsó egység, a Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret francia kettős eredményét (12:15 perces lemaradás Chicheritékhez képest) írták jóvá a többieknek. Így, Sebestyénék a 74., Pócsikék a 76. helyen végeztek, az összetettben pedig a 86. és a 87. pozíciót foglalják el.


– Csapatmunka. Nem győzöm eleget hangsúlyozni Azért jutottunk el a pihenőnapig különösebb probléma nélkül, mert remekül megosztjuk a feladatokat. Kiváló döntést hoztunk, amikor rutinos dakarosokat kértünk meg az együttműködésre. Pócsik László, Farkas Nándor és Szaller Zoltán tapasztalata a rizikós, veszélyes szituációkban rengeteget jelent – mondta Sebestyén Sándor. – Ennek a precíz munkának eredményt kell hoznia. Persze tudom, hogy még egy hét hátra van a versenyből, csak a felén vagyunk túl és iszonyatos szakaszok várnak még ránk, de az elszántságunkon nem múlhat a siker.


Hasonlóképpen gondolkodik Bognár József navigátor is.
– Büszke vagyok, hogy idáig eljutottunk – nyilatkozta Bognár. – Ha visszagondolok, hogy mekkora dűnéken küzdöttük át magunkat, milyen akadályokat vettünk sikeresen, tényleg elégedetten beszélhetek a teljesítményünkről. Igazi csapatot alkotunk, az, hogy készülhetünk a Dakar-rali második hetére, egyszerűen fantasztikus. A hangulat pedig pazar. Ahogy imádják Argentínában a versenyzőket, az tényleg magával ragadó. Úgy kezelnek még minket is, mint a legnagyobb sztárokat, autogramokat osztogatunk, s rengeteg közös fényképet kérnek tőlünk.

Most jut egy kis idő a pihenésre, kifújhatják magukat a versenyzők.
– A két Toyota kiválóan bírja a terhelést, úgyhogy a szokásos, kötelező ellenőrzéseken vagy például az olaj és fékbetét cserén kívül nincs ok komolyabb beavatkozásra – mondta elégedetten az UNIQA Safety Carban ülő Pócsik László, a Sandlander csapatvezetője, pilótája. – A srácok kiváló munkát végeznek, így rendre remek autókkal állhatunk rajthoz. Márpedig a megfelelő technikai háttér elengedhetetlen a Dakar teljesítéséhez, hiszen az eddigi szelektívek közül is jónéhány valódi kocsigyilkos volt. Pont időben jött a szünnap, egy kicsit kifújjuk magunkat, megpróbálunk kikapcsolódni, aztán folytatódhat hétfőtől az erőltetett menet.

2013-as Dakar-rali, 8. nap. (Salta-San Miguel de Tucumán: a szelektív szakasz 86 kilométer).
Autósok:
 1. Guerlain Chicherit, Jean-Pierre Garcin (francia, SMG) 1:55:06 óra, 2. Orlando Terranova, Paulo Fiuza (argentin, portugál, BMW) 4:02 perc hátrány, 3. Robby Gordon, Kellon Walch (amerikai, Hummer) 5:17 p h., 26...Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel) 12:15 p h., ...74. SEBESTYÉN SÁNDOR, BOGNÁR JÓZSEF (MAGYAR, TOYOTA) 12:15 p h., ...76. PÓCSIK LÁSZLÓ, FARKAS NÁNDOR, SZALLER ZOLTÁN (MAGYAR, TOYOTA) 12:15 p h.
Motorosok:
 1. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 2:07:26, 2. Johnny Campbell (amerikai, Hnda) 7:04 p h., 3. Ivan Jakes (szlovák, KTM) 7:57 p h.

Az összetett állás.
Autósok
: Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mini) 18:31:04, Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Buggy) 03:14 p h., 3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 44:03 p h., …29. Szalay, Bunkoczi 7:21:57 ó h., …86. SEBESTYÉN, BOGNÁR 22:25:04 Ó H., 87. PÓCSIK, FARKAS, SZALER 22:33:04 Ó H.
Motorosok: 1. David Casteu (francia, Yamaha) 19:56:33, 2. Ruben Faria (portugál, KTM) 11:16 p h., 3. Francisco López (chilei, KTM) 12:00 p h. 
Kamionosok: 1. Gerard de Rooy, Tom Colsoul, Darek Rodewald (holland, belga holland, Iveco) 19:26:06, 2. Eduard Nyikolajev, Szergej Szavosztyin, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 22:08 p h., 3. Martin Kolomy, René Kilián, David Kilian (cseh, Tatra) 41:25 p h., …33. Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert (magyar, MAN) 14:09:34 ó h.


Fotó: Sandlander Team/DPPI

Kövesse nyomon a Sandlander Dakar csapatát a facebbok.com/sandlanderteam oldalon is. 

visszahívást/kapcsolatfelvételt kérek